Leestijd 5 minuten

Sihr in de Koran: Defintie en Bescherming

Sihr, vaak vertaald als magie of tovenarij, is een onderwerp dat in veel gemeenschappen tot levendige discussies en soms ernstige verdeeldheid leidt. Het concept roept een breed scala aan emoties op, variërend van nieuwsgierigheid en fascinatie tot angst en afkeer. De impact van Sihr strekt zich in sommige gevallen uit tot het zaaien van haat, afgunst en kwaadwilligheid tussen mensen. Maar wat zegt de islam eigenlijk over Sihr? In dit artikel zullen we deze complexe kwestie verkennen, gericht op het islamitisch perspectief, om een evenwichtig beeld te schetsen dat verder gaat dan het bijgeloof en de mythen die vaak met het onderwerp worden geassocieerd.

Sihr wordt beschreven in de Koran als een vorm van bedrog en afgoderij. Volgens de Koran (Soera Al-Baqarah, verse 102) is sihr iets dat Satan gebruikt om mensen te misleiden en af te leiden van de waarheid.

وَاتَّبَعُوا مَا تَتْلُو الشَّيَاطِينُ عَلَىٰ مُلْكِ سُلَيْمَانَ ۖ وَمَا كَفَرَ سُلَيْمَانُ وَلَٰكِنَّ الشَّيَاطِينَ كَفَرُوا يُعَلِّمُونَ النَّاسَ السِّحْرَ وَمَا أُنزِلَ عَلَى الْمَلَكَيْنِ بِبَابِلَ هَارُوتَ وَمَارُوتَ ۚ وَمَا يُعَلِّمَانِ مِنْ أَحَدٍ حَتَّىٰ يَقُولَا إِنَّمَا نَحْنُ فِتْنَةٌ فَلَا تَكْفُرْ ۖ فَيَتَعَلَّمُونَ مِنْهُمَا مَا يُفَرِّقُونَ بِهِ بَيْنَ الْمَرْءِ وَزَوْجِهِ ۚ وَمَا هُم بِضَارِّينَ بِهِ مِنْ أَحَدٍ إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ ۚ وَيَتَعَلَّمُونَ مَا يَضُرُّهُمْ وَلَا يَنفَعُهُمْ ۚ وَلَقَدْ عَلِمُوا لَمَنِ اشْتَرَاهُ مَا لَهُ فِي الْآخِرَةِ مِنْ خَلَاقٍ ۚ وَلَبِئْسَ مَا شَرَوْا بِهِ أَنفُسَهُمْ ۚ لَوْ كَانُوا يَعْلَمُونَ ‎﴿١٠٢﴾‏

En zij volgden wat de satanische makkers over de heerschappij van Soelaimaan voorlazen en Soelaimaan was niet ongelovig, maar de satanische makkers wel, doordat zij de mensen onderwijs gaven in toverij en in wat neergezonden was op de twee engelen in Babel, Haroet en Maroet. Zij onderwijzen niemand zonder te zeggen: “Wij zijn slechts een verzoeking. Word niet ongelovig.” Zo leerden zij van die twee hoe verschil te maken tussen een man en zijn echtgenote. Toch berokkenen zij daarmee niemand schade zonder Gods toestemming. Zij leren wat hen schaadt en niet nut, terwijl ze wel weten dat wie zoiets koopt geen aandeel aan het hiernamaals heeft. Echt slecht is het waarvoor zij zich verkocht hebben. Als zij het maar wisten.

Sihr (zwarte magie) is een van de grootste zonden in de islam en dat tovenaars nooit succes zullen bereiken. Allah zegt in de Koran over het verhaal van Moesa alayhi assalam:

وَأَلْقِ مَا فِي يَمِينِكَ تَلْقَفْ مَا صَنَعُوا ۖ إِنَّمَا صَنَعُوا كَيْدُ سَاحِرٍ ۖ وَلَا يُفْلِحُ السَّاحِرُ حَيْثُ أَتَىٰ ‎﴿٦٩﴾‏

Werp wat in je rechterhand is, dan zal het wat zij gemaakt hebben verslinden. Wat zij gemaakt hebben is slechts een tovenaarslist en de tovenaar zal het niet welgaan waar hij ook komt.”[de Koran 20:69]

Onze geliefde Profeet ﷺ heeft vermeld dat sihr een sjirk (afgodenarij) is en degene die dit uitvoert in kufr (ongeloof) is.  (Bukhari en Muslim)

Degene die open staan voor sihr zijn mensen met een zwak geloof en de gebeden verwaarlozen.

وَمَا أَرْسَلْنَا مِن قَبْلِكَ مِن رَّسُولٍ وَلَا نَبِيٍّ إِلَّا إِذَا تَمَنَّىٰ أَلْقَى الشَّيْطَانُ فِي أُمْنِيَّتِهِ فَيَنسَخُ اللَّهُ مَا يُلْقِي الشَّيْطَانُ ثُمَّ يُحْكِمُ اللَّهُ آيَاتِهِ ۗ وَاللَّهُ عَلِيمٌ حَكِيمٌ ‎﴿٥٢﴾‏ لِّيَجْعَلَ مَا يُلْقِي الشَّيْطَانُ فِتْنَةً لِّلَّذِينَ فِي قُلُوبِهِم مَّرَضٌ وَالْقَاسِيَةِ قُلُوبُهُمْ ۗ وَإِنَّ الظَّالِمِينَ لَفِي شِقَاقٍ بَعِيدٍ ‎﴿٥٣﴾‏ وَلِيَعْلَمَ الَّذِينَ أُوتُوا الْعِلْمَ أَنَّهُ الْحَقُّ مِن رَّبِّكَ فَيُؤْمِنُوا بِهِ فَتُخْبِتَ لَهُ قُلُوبُهُمْ ۗ وَإِنَّ اللَّهَ لَهَادِ الَّذِينَ آمَنُوا إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِيمٍ ‎﴿٥٤﴾‏ وَلَا يَزَالُ الَّذِينَ كَفَرُوا فِي مِرْيَةٍ مِّنْهُ حَتَّىٰ تَأْتِيَهُمُ السَّاعَةُ بَغْتَةً أَوْ يَأْتِيَهُمْ عَذَابُ يَوْمٍ عَقِيمٍ ‎﴿٥٥﴾‏

En Wij hebben voor jouw tijd geen gezant of profeet ﷺ gezonden zonder dat de satan hem, wanneer hij iets wenste, iets [om] volgens zijn wens [voor te lezen] had ingegeven. Maar God schaft af wat de satan ingeeft en dan stelt God Zijn tekenen eenduidig vast. God is wijs en wetend. Opdat Hij wat de satan ingeeft tot een verzoeking maakt voor hen die in hun harten een ziekte hebben en van wie de harten verhard zijn — de onrechtplegers zijn het vergaand oneens –  en opdat zij aan wie de kennis is gegeven weten dat het de waarheid is van jouw Heer zodat zij erin geloven, en opdat hun harten nederig op Hem vertrouwen. God leidt hen die geloven op een juiste weg en opdat zij aan wie de kennis is gegeven weten dat het de waarheid is van jouw Heer zodat zij erin geloven, en opdat hun harten nederig op Hem vertrouwen. God leidt hen die geloven op een juiste weg. [de Koran 22:-5255]

Onze edele Profeet ﷺ heeft ons geadviseerd om dagelijks de laatste drie soera’s uit de Koran, namelijk Ighlas, Falaq en Naas, te lezen. Door het lezen van deze hoofdstukken en het verrichten van onze dagelijkse gebeden, beschermen we ons tegen alle vormen van sihr en magie. We hoeven dus niet bang te zijn dat iemand sihr op ons heeft uitgevoerd, als we onze band met Allah goed onderhouden en naast onze gebeden, de Koran dagelijks reciteren.

إِنَّهُ لَيْسَ لَهُ سُلْطَانٌ عَلَى الَّذِينَ آمَنُوا وَعَلَىٰ رَبِّهِمْ يَتَوَكَّلُونَ ‎﴿٩٩﴾ ‏إِنَّمَا سُلْطَانُهُ عَلَى الَّذِينَ يَتَوَلَّوْنَهُ وَالَّذِينَ هُم بِهِ مُشْرِكُونَ ‎﴿١٠٠﴾

Hij heeft geen gezag over hen die geloven en die op hun Heer hun vertrouwen stellen. Gezag heeft hij over hen die hem als beschermheer nemen en die Hem metgezellen toeschrijven. [de Koran 16:99-100]

Als we onszelf wijsmaken dat we problemen zullen krijgen door sihr, begaan we zonde. We geven sihr de kracht en macht die we alleen aan Allah moeten toekennen. Daarom is het belangrijk om te vertrouwen op de bescherming van Allah en te beseffen dat niemand ons iets kan aandoen als Allah het niet toestaat. Onze Barmhartige Allah heeft ons duidelijk aangegeven hoe we ons kunnen beschermen tegen sihr, door te bidden en dagelijks te lezen van de laatste drie hoofdstukken uit de Koran.

Hier zijn enkele algemeen aanbevolen manieren om jezelf te beschermen tegen sihr:

Recitatie van Koranverzen en Profetische Overleveringen (Hadiths)

  1. Soera Al-Falaq (Koran 113) en Soera An-Nas (Koran 114): Deze twee hoofdstukken uit de Koran worden vaak gereciteerd als een middel voor bescherming.
  2. Soera Al-Ikhlas (Koran 112): Ook dit hoofdstuk wordt vaak gereciteerd voor bescherming.
  3. Soera Al-Baqarah (Koran 2:255): Het Ayat al-Kursi wordt beschouwd als een van de krachtigste verzen voor bescherming.
  4. Andere Hadiths: Er zijn veel Hadiths die specifieke du’a’s en dhikr aanbevelen voor bescherming tegen allerlei kwaad, inclusief sihr.

Regelmatige Adhkaar (Gedenken van Allah)

  1. Na de verplichte gebeden
  2. In de ochtend en avond

Levensstijl

Vermijd zondige activiteiten: Volgens islamitische overtuigingen kan het plegen van zonden een persoon kwetsbaar maken voor allerlei kwaad, inclusief sihr.

Onderhoud familiebanden en goede relaties: Dit kan ook als een beschermingsmechanisme werken.

Zoeken naar professionele hulp

Geleerde raadplegen: Als je vermoedt dat je het slachtoffer bent van sihr, is het aan te raden om contact op te nemen met een gekwalificeerde islamitische geleerde of een specialist op het gebied van ruqyah (islamitische genezing).

Al met al is het belangrijk te realiseren dat sihr slechts een middel is, net als vele andere middelen in het leven. Het is essentieel om niet te vervallen in de gedachte dat iemand met kennis van sihr almachtig of onfeilbaar is. Als gelovigen dienen we ons vertrouwen te stellen in Allah en bij Hem bescherming te zoeken. Zorg dat je leven in balans is, dat je relatie met Allah solide is, en met de wil van Allah zal alles goed komen. Het is dit vertrouwen en deze focus op spirituele gezondheid die ons kan behoeden voor de negatieve invloeden die sihr met zich mee kan brengen.

 


Array
To top