#655 2 minuten
Vraag

Wat is Riba (Woeker)? Definitie en Soorten

Wat is Woeker (Riba)? Definitie en Soorten

Woeker (Riba) is een term die verwijst naar onrechtmatige winst of rente in financiële transacties. In de islam is woeker streng verboden vanwege de negatieve gevolgen ervan voor individuen en de samenleving als geheel. Het verbod is gebaseerd op duidelijke verzen in de Koran en de leer van de Profeet Mohammed.

Soorten Woeker

Er zijn twee hoofdsoorten van woeker:

  1. Riba al-Nasi’ah: Dit houdt verband met het uitstellen van betalingen met extra kosten. Een voorbeeld hiervan is wanneer iemand een lening neemt en extra moet betalen als rente voor het uitstel. Dit wordt beschouwd als uitstelwoeker.
  2. Riba al-Fadl: Dit betreft ongelijke uitwisselingen zonder uitstel van betaling. Bijvoorbeeld, als iemand goud ruilt voor goud van een ander gewicht zonder een gelijkwaardige uitwisseling. Dit wordt beschouwd als overvloedwoeker.

Waarom is Woeker Verboden?

Het verbod op woeker heeft diepe wortels in de islamitische ethiek. Het leidt tot onrechtvaardige verrijking en het uitbuiten van financieel kwetsbare individuen. Het staat haaks op de principes van eerlijkheid, rechtvaardigheid en mededogen in zakelijke transacties.

Bewijs uit de Koran en Soennah

Het verbod op woeker wordt duidelijk gemaakt in de Koran, waarin staat dat handel is toegestaan maar woeker is verboden:

الَّذِينَ يَأْكُلُونَ الرِّبَا لَا يَقُومُونَ إِلَّا كَمَا يَقُومُ الَّذِي يَتَخَبَّطُهُ الشَّيْطَانُ مِنَ الْمَسِّ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَالُوا إِنَّمَا الْبَيْعُ مِثْلُ الرِّبَا ۗ وَأَحَلَّ اللَّهُ الْبَيْعَ وَحَرَّمَ الرِّبَا ۚ فَمَن جَاءَهُ مَوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّهِ فَانتَهَىٰ فَلَهُ مَا سَلَفَ وَأَمْرُهُ إِلَى اللَّهِ ۖ وَمَنْ عَادَ فَأُولَٰئِكَ أَصْحَابُ النَّارِ ۖ هُمْ فِيهَا خَالِدُونَ ‎﴿٢٧٥﴾

Zij die de woeker verteren zullen alleen maar opstaan zoals hij opstaat die door de aanraking van de satan in elkaar geslagen wordt. Dat komt omdat zij zeiden: “Handel is gelijk aan woeker.” Maar God heeft de handel toegestaan en de woeker verboden. En hij tot wie een aansporing van zijn Heer komt en er dan mee ophoudt, mag houden wat hij al heeft verworven. Zijn zaak wordt naar God verwezen. Maar wie het weer doen, zij zijn het die in het vuur thuishoren; zij zullen daarin altijd blijven. [de Koran 2:275]

Ook benadrukt de Profeet Mohammed ﷺ in zijn leer de schadelijke aard van woeker en moedigt hij eerlijke en rechtvaardige zakelijke praktijken aan.

Conclusie: Vermijd Woeker

Het vermijden van woeker is een fundamenteel principe in de islamitische financiële ethiek. Het gaat om het nastreven van rechtvaardige, eerlijke en ethische zakelijke praktijken. Door woeker te vermijden, kunnen individuen en de samenleving als geheel profiteren van financiële stabiliteit en eerlijke welvaartsverdeling.

Kortom, woeker (riba) is het oneerlijke winstbejag en rente in financiële transacties, streng verboden in de islam vanwege de negatieve gevolgen en het ethische aspect. Er zijn verschillende soorten woeker, waaronder uitstelwoeker en overvloedwoeker. Het vermijden van woeker draagt bij aan rechtvaardige en eerlijke zakelijke praktijken volgens de islamitische waarden.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top