#1010 3 minuten
Vraag

Wat wordt aanbevolen om te doen tijdens de Nacht van Qadr?

Laylatul-Qadr biedt een ongeëvenaarde gelegenheid voor vergeving en spirituele vernieuwing. De Profeet ﷺ leerto ons specifieke smeekbeden voor deze nacht, die gericht zijn op het zoeken naar Allah’s vergiffenis en genade. Dit benadrukt het belang van nederigheid, het erkennen van onze fouten en het streven naar een zuiverder bestaan onder Gods barmhartigheid.

 

 Het verrichten van nachtgebeden

Het is aanbevolen om deze eerbiedwaardige nacht door te brengen in gebed.

Overgeleverd door Abu Huraira, moge Allah tevreden met hem zijn, dat de Profeet, vrede en zegeningen zij met hem, zei: “Wie de Nacht van Qadr in gebed doorbrengt, uit geloof en in de hoop op beloning, diens voorafgaande zonden zullen vergeven worden.”

 

De tweede kwestie: I’tikaf

Het wordt aanbevolen om I’tikaf te houden tijdens de Nacht van Qadr; de Boodschapper van Allah, vrede en zegeningen zij met hem, hield I’tikaf te in de laatste tien nachten, zoekend naar de Nacht van Qadr.

I’tikaf is een Islamitische spirituele praktijk waarbij een moslim zich terugtrekt in de moskee om zich volledig te wijden aan gebed, het lezen van de Koran en andere vormen van aanbidding, weg van de afleidingen van het dagelijks leven. Deze periode van terugtrekking vindt meestal plaats tijdens de laatste tien dagen van Ramadan, een tijd die wordt beschouwd als bijzonder gezegend. Het doel van I’tikaf is om dichter bij Allah te komen, spirituele zuivering te zoeken, en zich intensief bezig te houden met persoonlijke reflectie en smeekbeden.

Overgeleverd door Abu Sa’id al-Khudri, moge Allah tevreden met hem zijn, dat de Boodschapper van Allah, vrede en zegeningen zij met hem, zei: “Wie met mij I’tikaf hield, laat hem I’tikaf houden in de laatste tien nachten. Ik werd getoond welke nacht het was maar vervolgens werd het mij doen vergeten. En ik zag mezelf prostreren in water en modder in de ochtend ervan, dus zoek het in de laatste tien nachten, en zoek het in elke oneven nacht.”

Dua’a

Het wordt aanbevolen om smeekbeden te verrichten en daarmee dichter bij Allah, de Verhevene en Verheerlijkte, te komen.

‘Aisha (moge Allah tevreden met haar zijn) rapporteerde:

Ik vroeg: “O Boodschapper van Allah! Als ik Laylat-ul-Qadr (Nacht van het Besluit) meemaak, wat moet ik dan bidden?” Hij (vrede zij met hem) antwoordde: “Je moet bidden: Allahumma innaka ‘afuwwun, tuhibbul-‘afwa, fa’fu ‘anni (O Allah, U bent de Meest Vergevingsgezinde, en U houdt van vergeving; vergeef mij dus).”

Het verrichten van goede daden

Allah, de Verhevene, zegt: “De Nacht van Qadr is beter dan duizend maanden” [Al-Qadr: 3]

Veel uitleggers van de Koran hebben gezegd: Dat wil zeggen, het verrichten van goede daden tijdens deze nacht is beter dan het verrichten van goede daden in duizend maanden waarin de Nacht van Qadr niet voorkomt; omdat in die nacht veel goeds wordt verdeeld dat niet te vinden is in duizend maanden.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top