#358 2 minuten
Vraag

Wat zijn de doelen van het gebed?

Het gebed is de belangrijkste praktijk in de Islam na het verklaren van het geloof in Allah en Zijn boodschapper. De profeet beschreef het gebed als een licht, de pijler van de Islam, en als een van de beste daden. Maar dit geldt voor het ware en oprechte gebed dat zijn doel en doelstellingen verwezenlijkt, zowel innerlijk als uiterlijk, en niet simpelweg de bewegingen verricht zonder de aanwezigheid van het hart. Om het gebed te volbrengen, moeten wij het toelaten ons hart te zuiveren, ons van de zonde af te houden, en ons leven te verrijken met het gedenken van Allah. Allah zegt:

اتْلُ مَا أُوحِيَ إِلَيْكَ مِنَ الْكِتَابِ وَأَقِمِ الصَّلَاةَ إِنَّ الصَّلَاةَ تَنْهَىٰ عَنِ الْفَحْشَاءِ وَالْمُنكَرِ ۗ وَلَذِكْرُ اللَّهِ أَكْبَرُ وَاللَّهُ يَعْلَمُ مَا تَصْنَعُونَ

“Reciteer wat u van het Boek is geopenbaard en stel het gebed in. Voorwaar, het gebed verbiedt onzedelijkheid en onrechtvaardigheid, maar het gedenken van Allah is groter en Allah weet wat gij doet.” [de Koran 29:45]

Het gebed is verplicht gesteld voor alle moslims, of zij nu rijk of arm, sterk of zwak, zwart of wit, man of vrouw zijn. Het gebed stelt de gelovige in staat zijn spiritualiteit te verrijken en het recht van de ziel te cultiveren om de Schepper, Allah, lief te hebben en te aanbidden. Het belang van het gebed wordt voortdurend overgebracht in de Koran en werd ook benadrukt door de profeet Mohammed ﷺ (vrede zij met hem): “Weet dat van uw plichten het gebed de belangrijkste is”. Allah zegt:

قَدْ أَفْلَحَ مَن تَزَكَّىٰ وَذَكَرَ اسْمَ رَبِّهِ فَصَلَّىٰ

“Hij is geslaagd die zich reinigt, die de naam van zijn Heer gedenkt en bidt.” [de Koran 87:14-15]

Zuivering van het hart is het ultieme religieuze doel van het gebed. Het gebed is alleen aanvaardbaar voor Allah als het wordt verricht met oprechtheid, eerbied, bewustzijn en berouw. Onze gebeden moeten het hart reinigen van elke geestelijke ziekte zoals afgunst, kwaadaardigheid en arrogantie. De gelijkenis van het gebed is die van een stromende rivier waarin wij vijf keer per dag ons hart reinigen. Elk gebed eindigt met een uitspraak die betekent: verbinden. Het onderbreekt letterlijk iemands dag zodat men zich losmaakt van deze wereld en zich opnieuw verbindt met God en het hiernamaals. Uiteindelijk is deze wereld tijdelijk, en niemand zal in deze wereld altijd blijven.

Als we het gebed met dit begrip en spirituele doel verrichten, is het natuurlijke resultaat dat ons gebed ons ervan weerhoudt verdere zonden te begaan en ons een goed karakter geeft.

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top