#474 4 minuten
Vraag

Wat zijn de voorwaarden van het vasten  (Hanafi)

Volgens de Hanafi school zijn er een aantal voorwaarden die moeten worden vervuld voor zowel geldigheid als verplichting. Deze zijn:

Ten eerste: Voorwaarden van de verplichting: 

  1. Islam: Omdat het aanbidding is, is het niet verplicht voor de ongelovige
  1. Geestelijke capaciteit: Degene die vast, moet in staat zijn om te begrijpen wat vasten is en de reden waarom hij of zij vast. De kinderen, de ontoerekeningsvatbaren, en de bewustelozen zijn niet verplicht om te vasten.
  • Let op: Het is verplicht bij bewusteloosheid om de gemiste dagen in te halen, ook al duurde het de hele maand. Omdat het zelden voorkomt en het wordt gezien als ziek-zijn.  Allah zegt in de Koran:
أَيَّامًا مَّعْدُودَاتٍ ۚ فَمَن كَانَ مِنكُم مَّرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۚ 

voor een bepaald aantal dagen. Maar als iemand van jullie ziek is of op reis, dan een aantal andere dagen. [De Koran 2:184 ]

3. Islamitische volwassenheid: Degene die vast, moet een volwassene zijn en in staat zijn om de verantwoordelijkheid van het vasten te dragen. Het vasten is niet verplicht voor een kind, maar als hij vast, dan is het wel geldig.  

Ten tweede: Voorwaarden voor om het nakomen van de verplichting: Bij aanwezigheid van deze zaken, wordt men vrijgesteld van het vasten.  

  1. Gezondheid: Iemand die ziek is wordt vrijgesteld. Wanneer iemand chronisch ziek is, dan hoeft hij dit ook niet in te halen
  2. De afwezigheid van de menstruatie en de kraambloeding: De niet gevaste dagen dient men wel in te halen.
  3. Verblijf: Als men op reis is, dan is er sprake van vrijstelling, maar vasten geniet de voorkeur.

Ten derde: Voorwaarden voor de geldigheid van het vasten: Aan welke voorwaarden moet het voldoen om het geldig te verklaren? 

 Intentie: Geen enkele daad van aanbidding is geldig zonder de intentie. 

Wat is de intentie? 

De intentie is de wil die men in het hart voelt om iets te doen. Als iemand zou vragen wat hij aan het doen is, zou hij bevestigen dat hij aan het vasten is.  Praktisch gesproken is het in de Hanafi madhhab bijna onmogelijk om niet de intentie te hebben. Men hoeft de intentie niet verbaal uit te spreken, hoewel het beter is. 

Voorwaarden voor intentie: 

  1. Nachtelijk het voornemen hebben om te vasten, van zonsondergang tot zonsopgang.
  2. Het is het specificeren van het soort vasten.

Note: De intentie van het grootste deel van de dag is de intentie van de gehele dag, dus als men de intentie maakt vóór de middag, dan is zijn vasten geldig. 

Wanneer is de Islamitische middag? 

De Islamitische middag (al-Dahwa al-Kubra) is het halverwege punt tussen het ingaan van de Fajr-tijd en het ingaan van de Maghrib-tijd. Het betekent niet het middaguur, het is ongeveer wanneer dohr tijd ingaat.  

Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top