#478 2 minuten
Vraag

Welke soorten vasten zijn er?

Er zijn acht soorten vasten. Deze zijn als volgt:

  1. Specifiek verplicht (fard): Eenmaal per jaar vasten gedurende de hele maand Ramadan.
  2. Niet-specifiek verplicht (fard): De plicht voor iemand om een in de maand Ramadan gemist vasten in te halen met of zonder geldige reden.
  3. Specifiek verplicht (wajib): De gelofte om op een specifieke dag of datum te vasten omwille van Allah, bij de vervulling van een wens of verlangen (nadhr).
  4. Niet-specifiek noodzakelijk (wajib): De gelofte of belofte om een vasten te houden zonder een dag of datum vast te stellen, ter vervulling van een wens (nadhr). De vasten die worden gehouden voor het verbreken van iemands qasm (eed) vallen ook onder deze categorie.
  5. Bevestigde sunna: De vasten die de boodschapper van Allah (Allah zegene hem en geve hem vrede) hield en anderen aanmoedigde om te houden. Bijv. het vasten op de 9e en 10e van Muharram, en de 9e van Dhul Hijja, enz.
  6. Aanbevolen: Alle vasten naast fard, wajib en sunna zijn mustahabb. Bijv. het vasten op maandag en donderdag.
  7. Onaanvaardbaar: Alleen vasten op de 9e of 10e van Muharram of alleen vasten op vrijdag.Sommige geleerden achten het toegestaan om op de 9e en 10e van Muharram te vasten, aangezien het onderscheid tussen ons vasten en dat van de Joden niet meer van toepassing is, aangezien de Joden niet meer op die dagen vasten.
  8. Ontoelaatbaar vasten: Het is haram om op vijf dagen in het jaar te vasten. Dit zijn: `Eid al-Fitr, `Eid al-Adha, en drie dagen na `Eid al-Adha.
Hidden
Hidden
Hidden
Vond je dit antwoord nuttig?
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
To top